NO/EN
Nå blir det vanskeligere å ansette midlertidig
Hjem / Artikler / Nå blir det vanskeligere å ansette midlertidig

Nå blir det vanskeligere å ansette midlertidig

Frem til nå har det vært mulig for norske arbeidsgivere å ansette midlertidig opptil tolv måneder uten såkalt særskilt grunnlag. Fra og med 1. juli 2022 vil dette fjernes.
Publisert: 29.06.22

– I de siste årene har det vært en økende trend blant bedrifter å ansette folk med kortsiktige kontrakter. Dette mener departementet ikke er den riktige løsningen for å inkludere flere i arbeidslivet, sier Anette Mellbye, partner i Bull, og fortsetter:

– Konsekvensen av lovendringen er at virksomheter, som fremover ønsker å benytte seg av nye midlertidige ansettelser, må se på de øvrige grunnlag som fremdeles finnes i loven.

Fast ansettelse som standard

Hovedregelen i norsk arbeidsliv er at arbeidstaker skal ansettes i fast stilling med forutsigbar arbeidstid og lønn. Dette bidrar til en trygghet og forutsigbarhet for folk i arbeid. Samtidig har arbeidsmiljøloven (i henhold til § 14-9 (2) f.), frem til nå, latt arbeidsgivere ansette midlertidig, uten særskilt grunnlag under en periode på opptil tolv måneder.

– Til tross for at norske arbeidsgivere har hatt frie tøyler til å ansette midlertidig uten særskilt grunn, har samtidig loven sine restriksjoner. For eksempel kan ikke virksomheter ansette flere midlertidige samtidig, og de må følge en karanteneperiode etter endt ansettelse før ny midlertidig ansettelse kan finne sted, sier hun.

Muligheten for midlertidig ansettelse «uten særskilt grunnlag» blir nå fjernet. Bestemmelsen oppheves med virkning fra og med 1. juli 2022.

Fortsatt mulighet for praksisplasser og vikariat

Selv om arbeidsmiljøloven endres, og midlertidig ansettelser blir vanskeligere, vil det fortsatt være tilfeller som åpner for at virksomheter kan ansette for en kort periode.

– Ser du etter en vikar for en ansatt som skal ut i foreldrepermisjon, studenter til en praksisplass, eller leie inn en person til et konkret prosjekt, vil det fortsatt være mulig, ifølge arbeidsmiljøloven, sier Anette, og fortsetter:

– I tilfeller der det ikke finnes relevant grunnlag for midlertidig ansettelse, vil arbeidsgiver normalt bli nødt til å enten ansette arbeidstakeren fast eller å unnlate å ansettelse, avslutter hun.

Du finner alle tilfellene av midlertidig ansettelse i arbeidsmiljøloven § 14-9 (2) bokstav a-e.

Relaterte artikler

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Trenger du juridisk hjelp? Ring oss eller send en e-post for en helt uforpliktende prat.