- Ledere må øve seg på varsling!
Norske virksomheter gjennomfører både brannøvelser og beredskapsøvelser for å være best mulig forberedt når uventede hendelser oppstår. Men overraskende få forbereder seg på varslingssaker.
Enkel øvelse vil kunne spare bedriften din for både tap av omdømme og økonomi påpeker partner i Bull og ekspert på varsling og granskning, Anne Helsingeng.
Ledere reagerer for sent og for dårlig
Anne har lang erfaring fra granskning- og varslingssaker. Hun ser at mye tap av omdømme kunne vært unngått om ledere hadde vært forberedt før krisen oppstår.
Konflikter som kunne ha vært løst på et tidlig tidspunkt eskalerer til større saksforhold
- Min erfaring fra mange saker er at ansatte eller andre har forsøkt å si ifra om kritikkverdige forhold på et tidligere tidspunkt, men at forhold ikke er blitt tatt tak i. Konflikter som kunne ha vært løst på et tidlig tidspunkt eskalerer til større saksforhold, det oppstår krevende varslingssaker, og virksomheten overveldes av medieoppslag med betydelige omdømmerisiko, forteller Anne.
Tror ikke at det skjer hos dem
Å få en varslingssak kan være både krevende og komme brått på en leder. Ofte handler varslinger om menneskelige relasjoner som kan være vanskelige å forholde seg til.
- Å motta informasjon om et mulig kritikkverdig forhold kan være vanskelig, og kan bli møtt med vantro eller fornektelse. «Dette skjer jo ikke hos oss….» eller «denne personen har jeg fullt tillit til, dette tror jeg ikke på», påpeker Anne.
Må ha rutiner og gjennomføre øvelser
Å ta imot krevende informasjon og vite hva du skal gjøre, er en ferdighet som ikke ligger naturlig for alle. Å opparbeide slik ferdighet krever systematisk arbeid og trening. Mange vet rett og slett ikke hva de skal gjøre.
I en varslingssak så må en ha rutinene på plass. Og kanskje enda viktigere: En bør ha øvd på dem på forhånd. Det er vel og bra å ha etablert varslingsmottak, men varsler har mange former og kommer på ulike vis.
Hva gjør du når varselet kommer? Hvem skal du gå til og på hvilken måte? Og hva om det er din nærmeste overordnede det gjelder? Hvor sikker må du være på at varselet er noe å gå videre med? Skal du selv undersøke noe mer før varselet bringes videre? Hvordan skal du som leder ivareta både varsler og den det er varslet på? Og hvordan håndteres varslere som ønsker å være anonyme?
Jeg har i flere tilfeller sett at dårlig håndtering av varsler har medført unødvendig negativt omdømme og fått konsekvenser internt som kunne vært unngått. Dette kommer i stor grad av at lederne ikke har vært forberedt og ikke har hatt kunnskap og ryggmargsreflekser på hva de skal gjøre.
- Dette er situasjoner du som leder ønsker å unngå. Men håndteringen når det faktisk skjer er ekstremt viktig. Både for å ivareta den interne arbeidssituasjonen, og det eksterne omdømmet. Jeg har i flere tilfeller sett at dårlig håndtering av varsler har medført unødvendig negativt omdømme og fått konsekvenser internt som kunne vært unngått. Dette kommer i stor grad av at lederne ikke har vært forberedt og ikke har hatt kunnskap og ryggmargsreflekser på hva de skal gjøre. Dette oppnår en nesten kun ved å øve jevnlig og kjenne rutinene godt, sier Anne til slutt.
Vil du ha mer informasjon eller bistand til å gjennomføre øvelser på varsling? Her finner du kontaktinformasjon til Anne.
Anne har lang erfaring med å bistå bedrifter med varslinger og å gjennomføre granskninger. Hun er offentlig oppnevnt gransker, leder Advokatforeningens granskningsutvalg, og bisto bistod foreningen Født Fri da de ble satt under granskning.
Relaterte artikler
Vi fortsetter å øke vår anerkjennelse i markedet
Chambers and Partners lanserer i dag sine Europa-rangeringer for 2024, og vi gleder oss over at trenden fortsatt peker oppover for Bull.
Les merOppdatert regelverk for granskinger
Advokatforeningen har nylig vedtatt nye retningslinjer for privat granskinger. Bulls advokat og partner Anne Helsinge...
Les merEr selskapet ditt klar for åpenhetsloven?
Den 1. juli 2022 trer åpenhetsloven i kraft. Er selskapet ditt klart til å foreta aktsomhetsvurderinger, publisere re...
Les mer
Hvordan kan vi hjelpe deg?
Trenger du juridisk hjelp? Ring oss eller send en e-post for en helt uforpliktende prat.