Oppdatert regelverk for granskinger
De nye retningslinjene, som ble vedtatt 2. juni, har som mål å etablere «Regler for god granskingsskikk». Hensikten med retningslinjene er å sikre en grundig og rettferdig granskningsprosess som gir riktig informasjon i saken for alle involverte parter.
Mange forteller om prosesser hvor de føler seg rettsløse, og hvor de som granskes oppfatter at de ikke har hatt reell mulighet til å forsvare seg.
- Mange forteller om prosesser hvor de føler seg rettsløse, og hvor de som granskes oppfatter at de ikke har hatt reell mulighet til å forsvare seg. Målet er at retningslinjene skal sikre at viktige rettssikkerhetsprinsipper blir i varetatt, som retten til å vite hva man er anklaget for, hva som er granskernes mandat og retten til kontradiksjon. Jeg er trygg på at retningslinjene og bruken av disse vil bidra til økt rettssikkerhet, bedre opplysning av saken og bedre kvalitet, sier Anne.
Sikrer rettsikkerheten
Det er ingen tvil om at det i mange tilfeller er behov for å undersøke påståtte kritikkverdige forhold, der gransking er et nyttig verktøy. Granskinger er her for å bli. Det er ikke motsetning mellom å få god opplysning av saksforholdet og samtidig sikre en god og forsvarlig prosess som tar hensyn til grunnleggende rettssikkerhet.
- Slik jeg ser det, er dette to sider av samme sak, sier Anne.
Saksbehandlingsregler for hver enkelt granskning
Retningslinjene er ikke ment å være et metodeverk, men å fremheve prinsipielle aspekter. Samtidig er granskinger svært forskjellige. Det er derfor lagt inn som premiss at det må lages saksbehandlingsregler for den enkelte gransking. Dissereglene skal dekke informasjonsinnhenting og rettighetene til berørte parter og andre faktorer som tidsbruk, ressurser, ansattes involvering, hjelp til berørte parter, bevisinnhenting etc.
Har spørsmål til retningslinjene eller ønsker å diskutere granskningsrelaterte problemstillinger, så ta gjerne kontakt med Anne.
Relaterte artikler
Vi fortsetter å øke vår anerkjennelse i markedet
Chambers and Partners lanserer i dag sine Europa-rangeringer for 2024, og vi gleder oss over at trenden fortsatt peker oppover for Bull.
Les mer- Ledere må øve seg på varsling!
Nok en gang er det søkelys på manglende oppfølgning av varslingssaker, til tross for omfattende handlingsplaner, stor...
Les merEr selskapet ditt klar for åpenhetsloven?
Den 1. juli 2022 trer åpenhetsloven i kraft. Er selskapet ditt klart til å foreta aktsomhetsvurderinger, publisere re...
Les mer
Hvordan kan vi hjelpe deg?
Trenger du juridisk hjelp? Ring oss eller send en e-post for en helt uforpliktende prat.