
Milliongebyr for feil førpris ved salg
Forbrukertilsynet fattet nylig et vedtak som pålegger FLOYD, en nettbutikk for kvinneklær, å betale et overtredelsesgebyr på 2 millioner kroner. Tilsynet mener at FLOYD har gjort flere brudd på prisopplysningsforskriften § 9a, som regulerer hvordan næringsdrivende skal opplyse om førpriser ved markedsføring av salg og andre prisnedsettelser. Saken belyser hvor viktig det er å ha korrekt førpris ved salg, og konsekvensene ved å bryte regelverket.
Hva sier prisopplysningsforskriften § 9a?
Prisopplysningsforskriften § 9a krever at næringsdrivende som markedsfører prisnedsettelser, skal opplyse om førprisen. Førprisen må være den laveste prisen som har vært brukt i den aktuelle salgskanalen i minimum 30 dager før markedsføringen av prisnedsettelsen starter. Rabatten må regnes ut fra den førprisen. Reglene kommer fra EU, og er utformet for å beskytte forbrukere mot villedende markedsføring og sikre at opplysninger om prisbesparelser er reelle,
Kontroll av FLOYDs markedsføring
Forbrukertilsynet gjennomførte i 2024 kontroller av FLOYDs markedsføring under Black Friday og før jul, på fire ulike datoer i november og desember. Undersøkelsene var avgrenset til 20 tilfeldig utvalgte kjoler, hvor de samme produktene ble vurdert ved hver kontroll. Etter kontrollen konkluderte tilsynet med ikke én eneste av de undersøkte kjolene ble markedsført med korrekt førpris.
Totalt mente Forbrukertilsynet at FLOYD hadde 48 brudd på prisopplysningsforskriften § 9a, fordelt på 18 produkter. Bruddene varierte i omfang, med noen produkter som hadde uriktige førpriser i én kampanje, mens andre hadde feil i opptil tre kampanjer. I tillegg mente tilsynet at flere av kjolene med nedsatt pris, ikke engang hadde vært i FLOYDs sortiment i 30 dager, noe som i seg selv er et brudd på forskriften.
Forbrukertilsynet konklusjon: vesentlige overtredelser av regelverket
Forbrukertilsynet vurderte lovbruddet som vesentlige, og la da vekt på flere faktorer:
- Lovbruddets art: Prisopplysningsforskriften § 9a er en grunnleggende bestemmelse for prismarkedsføring, og opplysninger om førpris og prisbesparelser er viktig for forbrukernes kjøpsbeslutninger.
- Omfang: Kontroller av 20 tilfeldige kjoler avdekket gjennomgående feil, uten ett tilfelle av korrekt førpris.
- Inntjeningspotensial: Villedende markedsføring kan gi betydelige økonomiske fordeler, særlig i perioder som Black Friday og førjulstiden, hvor forbrukerne er spesielt tilbøyelige til å handle.
- Preventiv effekt: Gebyret ved lovbrudd er ment å ha en avskrekkende effekt, både for FLOYD og andre aktører i bransjen.
FLOYDs argumenter
Før vedtaket ble fattet, bestridte FLOYD grunnlaget for Forbrukertilsynets vurdering. Selskapet hevdet blant annet at tilsynet ikke hadde oppfylt sin veiledningsplikt og argumenterte for at overtredelsene ikke kunne anses som "vesentlige".
De viste også til tidligere vedtak om ulovlig prismarkedsføring, som de mente omfattet mer alvorlige brudd. FLOYD påpekte også at bruddene skyldtes systemfeil, at det ikke forelå forbrukerklager, og at gebyret på 2 millioner kroner var uforholdsmessig høyt. Selskapet ba videre om at det ble tatt hensyn til regelverkets kompleksitet og utfordringene med å følge det. Forbrukertilsynet avviste imidlertid FLOYDs argumenter i sitt vedtak.
2 millioner kroner i overtredelsesgebyr
Vedtaket konkluderer med at FLOYD skal betale et overtredelsesgebyr på 2 millioner kroner for vesentlige brudd på prisopplysningsforskriften § 9a, jf. markedsføringsloven § 10 tredje ledd. Forbrukertilsynet understreker i vedtaket at bruddene kunne vært unngått dersom FLOYD hadde satt seg inn i regelverket og fulgt tilgjengelig veiledning.
Tilsynet har sendt også sendt et såkalt veiledningsbrev om disse reglene til 76 andre norske rettbutikker. I brevet gir Forbrukertilsynet grundig oversikt over reglene som gjelder ved markedsføring av prisnedsettelser.
Viktigheten av korrekt prismarkedsføring
Saken illustrerer hvor viktig det er for næringsdrivende å ha full oversikt over regelverket for salgs- og prismarkedsføring. Prisopplysningsforskriften § 9a er utformet for å sikre at prisnedsettelser er reelle og transparente, slik at forbrukerne ikke blir lurt. Forbrukertilsynet har myndighet til å ilegge overtredelsesgebyr som er vesentlig høyere enn det som ble pålagt i denne saken. Etter markedsføringsloven kan gebyr ved brudd på prisopplysningsforskriften § 9a settes til det høyeste av enten 4 % av selskapets årlige omsetning eller 25 millioner kroner.
Vedtaket kan få både økonomiske og omdømmemessige konsekvenser for FLOYD, men selskapet kan klage saken inn for Markedsrådet. Saken er dermed ikke nødvendigvis avsluttet. Likevel bør den fungere som en påminnelse til andre aktører i bransjen om viktigheten av å følge lovkravene ved markedsføring av salg og prisnedsettelser.
Har du spørsmål om regelverket eller behov for veiledning, ta gjerne kontakt med oss. Du finner oss her.
Relaterte artikler
Milliardbøter til Meta og Apple for brudd på Digital Markets Act
Den 23. april kunngjorde Europakommisjonen de første bøtene under Digital Markets Act (DMA). Apple og Meta ble ilagt ...
Les merRegler for produktplassering og sponsing på TV mykes opp
Fra 1. mai trer nye regler for reklame, produktplassering og sponsing i TV-programmer i kraft. Endringene gir kommers...
Les merDon't steal my thunder!
Du eier deg selv og din personlighet. Og du har rett til å stanse andre i å bruke bilder av deg, eller etterligne hel...
Les mer
Hvordan kan vi hjelpe deg?
Trenger du juridisk hjelp? Ring oss eller send en e-post for en helt uforpliktende prat.