NO/EN
“Persondata om 3,3 millioner nordmenn på avveie!”
Hjem / Artikler / “Persondata om 3,3 millioner nordmenn på avveie!”
Personvern:

“Persondata om 3,3 millioner nordmenn på avveie!”

Frykter du at din virksomhet kan bli den neste avisoverskriften? Sammen med Defendable og First House tilbyr Bull tjenesten som kan spare deg for store tap.
Publisert: 27.01.23

Norkart og deres kunder fikk seg en overraskelse i løpet av 2022. Da klarte uvedkommende å bryte seg inn i deres database og hente ut fødselsnumre, navn og adresser på 3,3 millioner personer. Men Norkart er langt fra alene å havne i medias søkelys den siste tiden.

Store kostnader

Både Amedia, TV2, Helse Nord, BankID og Arbeidstilsynet har fått oppleve dataangrep. Og de deler skjebne med mange. I 2022 fikk både Østre Toten kommune og Stortinget overtredelsesgebyr for manglende sikkerhetsnivå.

Overtredelsesgebyrene på til sammen 6 000 000 kroner kommer i tillegg til alle andre kostnader knyttet til dataangrepene, som fort kan utgjøre mange ganger så mye - omkring 30 millioner kroner for Østre Toten kommune.

Ikke "om", men "når"

Datainnbrudd blir dessverre stadig vanligere. Det er ikke lenger et spørsmål om det vil skje, men når. I enkelte tilfeller er de kriminelle ute etter data og informasjon, i andre tilfeller tar de data som “gisler” og krever høye løsepenger for å levere dem tilbake. Mange av dem som betaler opplever at dekrypteringen ikke fungerer eller at de blir angrepet etter kort tid igjen.

Resultatet kan uansett være katastrofalt for en virksomhet som ikke lenger har tilgang til egne systemer. Eller som opplever at kundenes personlige informasjon kommer på avveie.

Mye kan gjøres forebyggende. Har du gode fysiske og tekniske tiltak på plass kan du bli vanskeligere å hacke og dermed slippe unna eller begrense innvirkningen betraktelig. Den viktigste forberedelsen en kan gjøre for å sikre seg mot datainnbrudd, for uten å sikre egne systemer og virksomhet, er respondere raskt når angrepet skjer.

Sikkerhetseksperter, kommunikasjonsrådgivere og advokater på ditt lag

Bull tilbyr i samarbeid med sikkerhetsselskapet Defendable og kommunikasjonsbyrået First House, et tverrfaglig responsteam som hjelper virksomheter som blir utsatt for cyberangrep med å begrense skadeomfanget.

Workshop med Defendable og First House hvor kunder får prøve seg på et fiktivt datainnbrudd.
Workshop med Defendable og First House hvor kunder får prøve seg på et fiktivt datainnbrudd.

Kombinasjonen av samtrente advokater, sikkerhetseksperter og kommunikasjonsrådgivere som raskt kan bistå medfører at du står best mulig rustet når datainnbruddet er et faktum.

Sammen har vi utviklet en metode for håndtering av sikkerhetshendelser som kan sikre din virksomhet.

Vårt team bistår også med å gjennomgå rutiner, sikkerhetsrevisjoner og øvelser før et angrep skjer.

Les mer om tjenesten Responsteam for dataangrep her.

Relaterte artikler

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Trenger du juridisk hjelp? Ring oss eller send en e-post for en helt uforpliktende prat.