NO/EN
Slik skal regjeringen begrense mulighet til innleid arbeidskraft
Hjem / Artikler / Slik skal regjeringen begrense mulighet til innleid arbeidskraft

Slik skal regjeringen begrense mulighet til innleid arbeidskraft

Tidligere i sommer foreslo regjeringen nye endringer i innleieregelverket. Lovforslaget, som nå er fremmet og som forventes å bli vedtatt, vil stramme til muligheten for å leie inn midlertidig arbeidskraft.
Publisert: 29.06.22

– I dag er innleie av arbeidskraft fra bemanningsbyrå tillatt på lik linje som å ansette midlertidig. Dette betyr å leie inn arbeidskraft som er av en midlertidig karakter. Dersom lovforslaget trer i kraft, vil denne tilgangen begrensens for norske næringsdrivende, sier Anette Mellbye, partner i Bull.

Èn bransje og flere områder blir særlig rammet

I tillegg til en generell begrensning i å leie inn fra bemanningsforetak, ved å oppheve innleiemuligheter «når arbeidet er av midlertidig karakter», er det spesielt én bransje på østlandet som kan bli rammet. 

– I lovforslaget fra regjeringen kan vi se at byggebransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold kan få et forbud mot innleie fra bemanningstiltak. Det vil også bli et tydeligere skille mellom innleie og arbeidsentrepriser i loven, for å unngå at innleie «feilklassifiseres» som entreprise, forteller Anette.

Videre må bemanningsforetak også etablere en godkjenningsordning med utvidede dokumentasjonskrav for å kunne leie ut arbeidskraft. Ved brudd på dette, vil strengere sanksjoner og konsekvenser forekomme.

Departementet tar sikte på at endringene skal tre i kraft fra 2023.

Vil ha flere i fast jobb

Ifølge regjeringen er bakgrunnen for lovforslaget at de ønsker flere faste og direkte ansettelser mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og et tryggere arbeidsliv, der arbeidstakere har mer innflytelse over sin egen arbeidshverdag. Blant endringene i innleieregelverket er det ett punkt som særlig styrker dette. 

– Regjeringen ønsker å legge opp til et tryggere arbeidsliv, noe vi ser får sitt utspring direkte i ett punkt. Etter tre år som innleid, skal nemlig den innleide, etter avtale med tillitsvalgte, ha rett på fast ansettelse, sier Anette.

Les mer om forbudet mot innleie fra bemanningstiltak i Oslo-området i denne artikkelen: Byggebransjen blir hardest rammet av regjeringens foreslåtte innleieforbud.

Trenger du hjelp med arbeidsrett? Ta kontakt med advokatene våre i dag.

Relaterte artikler

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Trenger du juridisk hjelp? Ring oss eller send en e-post for en helt uforpliktende prat.