Datatilsynet friskmelder Google Analytics
Tidligere i år varslet Datatilsynet et vedtak mot Telenor om at bruken av Google Analytics på deres nettsider var ulovlig, etter en rekke tilsvarende vedtak fra andre datatilsyn.
Les også: Nå er det enklere å overføre persondata til USA.
Det varslede vedtaket fikk store konsekvenser for mange norske virksomheter som benytter seg av Googles løsning for analyse. Mange måtte se seg om etter nye løsninger og i mellomtiden slå av analysen. Endelig vedtak kom i slutten av juli, og konkluderte med at Telenors tidligere bruk av Google Analytics var ulovlig. Nå gjør nye regler at Google Analytics igjen kan benyttes lovlig.
- EU har nylig kommet med en adekvansbeslutning for USA. Enkelt forklart innebærer dette at EU anser at det er trygt å overføre data til amerikanske selskaper på bakgrunn av nye regler for databehandling i USA. Det er viktig å merke seg at dette gjelder for virksomheter som oppfyller enkelte krav og dermed er sertifiserte. Google er blant disse virksomhetene, forklarer partner i Bull og ekspert på personvern og teknologi, Kristin Haram Førde.
- Situasjonen som var bakgrunnen for at bruken av Google Analytics ble ansett ulovlig, har dermed endret seg.
Datatilsynet på sin side bekrefter også at grunnlaget for deres vedtak mot Telenor ikke lenger gjelder. Det store problemet med Google Analytics er dermed løst.
Datatilsynet utelukker derimot ikke at det kan være andre personvernutfordringer ved Google Analytics, i likhet med all bruk av analyseverktøy. Som virksomhet må du alltid ivareta de generelle personvernpliktene dine ved bruk av verktøyet for å sikre at bruken av Google Analytics er lovlig. Se Datatilsynets liste av råd for bruk av analyseverktøy her.
Har du spørsmål? Ta kontakt med vårt personvernteam.
Relaterte artikler
Kristian Foss bidrar til ny internasjonal rapport om trygg og inkluderende digital identitet
Kristian Foss, partner i Bull, har bidratt til den norske delen av en ny rapport som tar for seg kritiske bruksområde...
Les merEn ny æra av cybersikkerhet i Europa
EU har vedtatt NIS 2-direktivet, som trer i kraft for medlemslandene fra 18. oktober 2024. Formålet er å styrke cyber...
Les merNorsk lov om digital sikkerhet henger langt etter EU – men snart er tiden inne
På tross av at nesten hver tredje bedrift oppgir å ha blitt påvirket av cyberhendelser, gjennomfører Norge NIS 1-dire...
Les mer
Hvordan kan vi hjelpe deg?
Trenger du juridisk hjelp? Ring oss eller send en e-post for en helt uforpliktende prat.