NO/EN
Datatilsynet friskmelder Google Analytics
Hjem / Artikler / Datatilsynet friskmelder Google Analytics
Personvern:

Datatilsynet friskmelder Google Analytics

Etter den siste tidens endringer av regelverket for overføring av data til USA kan man bruke Google Analytics igjen.
Publisert: 07.08.23

Tidligere i år varslet Datatilsynet et vedtak mot Telenor om at bruken av Google Analytics på deres nettsider var ulovlig, etter en rekke tilsvarende vedtak fra andre datatilsyn.

Les også: Nå er det enklere å overføre persondata til USA.

Det varslede vedtaket fikk store konsekvenser for mange norske virksomheter som benytter seg av Googles løsning for analyse. Mange måtte se seg om etter nye løsninger og i mellomtiden slå av analysen. Endelig vedtak kom i slutten av juli, og konkluderte med at Telenors tidligere bruk av Google Analytics var ulovlig. Nå gjør nye regler at Google Analytics igjen kan benyttes lovlig.

- EU har nylig kommet med en adekvansbeslutning for USA. Enkelt forklart innebærer dette at EU anser at det er trygt å overføre data til amerikanske selskaper på bakgrunn av nye regler for databehandling i USA. Det er viktig å merke seg at dette gjelder for virksomheter som oppfyller enkelte krav og dermed er sertifiserte. Google er blant disse virksomhetene, forklarer partner i Bull og ekspert på personvern og teknologi, Kristin Haram Førde.

- Situasjonen som var bakgrunnen for at bruken av Google Analytics ble ansett ulovlig, har dermed endret seg.

Datatilsynet på sin side bekrefter også at grunnlaget for deres vedtak mot Telenor ikke lenger gjelder. Det store problemet med Google Analytics er dermed løst.

Datatilsynet utelukker derimot ikke at det kan være andre personvernutfordringer ved Google Analytics, i likhet med all bruk av analyseverktøy. Som virksomhet må du alltid ivareta de generelle personvernpliktene dine ved bruk av verktøyet for å sikre at bruken av Google Analytics er lovlig. Se Datatilsynets liste av råd for bruk av analyseverktøy her.

Har du spørsmål? Ta kontakt med vårt personvernteam.

Relaterte artikler

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Trenger du juridisk hjelp? Ring oss eller send en e-post for en helt uforpliktende prat.